26. april 2019

Nyt dansk rummotionsudstyr testet hos NASA

Aquaporin Space Alliance ApS, et joint venture mellem Aquaporin A/S og Danish Aerospace Company ApS, vil foretage en ny række afprøvninger af Aquaporin Inside™ vandfiltreringsteknologien i rummet. Det er endnu et vigtigt skridt i udviklingen af filtreringsteknologi til effektivt at genbruge vand på rumstationen og fremtidige missioner i kredsløb om Jorden, ved Månen og på vej mod Mars.

“Aquamembrane-2” testhardware med Aquaporin Inside™ vandfilter membraner er sendt op til den internationale rumstation (ISS) i Cygnus-fragtfartøjet via Orbital ATK’s nye Antares-230 raket. Opsendelsen fandt sted fra Virginia Space’s Mid-Atlantic Regional Spaceport, rampe 0A på Wallops Island, Virginia USA.

Aquamembrane-2 eksperimentet omfatter tre osmotiske Aquamembrane testopstillinger og vil blive udført af ESA-astronaut Thomas Pesquet i november 2016. Resultaterne og prøver fra forsøget forventes tilbage til Jorden med Soyuz-48S fartøjet i februar 2017.

Målet med forsøget er mere detaljeret at kunne vurdere effektiviteten af Aquaporin Inside™ Membranens evne til at rense vand i et vægtløst miljø. Mere specifikt er formålet bl.a. at undersøge membranernes virkning, når der ikke er opdrift-drevet blandingseffekt, da der ingen tyngdekraft findes som kan få tungere væsker til at søge ned og lettere væsker til at søge op ad omkring filteroverfladen.

Det første indledende forsøg med Aquaporin Inside™ membraner blev udført i september 2015 af den danske ESA-astronaut Andreas Mogensen ombord på ISS med meget lovende testresultater. Nu er denne anden runde af testen at skaffe mere detaljerede oplysninger om hvor effektivt membranerne fungere er i vægtløs tilstand. Det er endnu et skridt hen imod at udvikle en mere naturlig, og lettere måde at filtere og derved genbruge vand i rummet.

“Det ultimative mål er at bruge Aquaporin Inside™ membraner til ISS’s vand-filtreringssystem, så de kan erstatte de nuværende komplekse filtreringssystemer, som både er meget tunge og kræver hyppig vedligeholdelse og udskiftning. Desuden har Aquaporin Inside™ membraner et enormt potentiale for at reducere vægten af det som skal sendes op til astronauter i rummet, da man kan spare masse/vægt ved at genbruge vand på fremtidige bemandede rumfartøjer til ISS, en Cislunar rumstation eller til fartøjer på vej til Mars.” – siger Thomas A. E. Andersen, administrerende direktør for ASA.