26. april 2019

Nyt dansk rummotionsudstyr testet hos NASA

M. Goldschmidt Capitals 100% ejet datterselskab, Danish Aerospace Company (DAC), har sammen med Aquaporin Space Alliance ApS (ASA), som er et joint-venture selskab ejet af Aquaporin A/S og DAC, fået til opgave af den europæiske rumfartsorganisation ESA at udvikle en breadboard model af et vandrensningssystem til brug i rummet. Hvis projektet bliver en succes kan det føre til en ny type vandrensningssystemer som kan afprøves på den Internationale Rumstation og eventuelt senere anvendes på bemandede rejser længere ud i solsystemet; til Månen og Mars.

De to selskaber vil bruge de næste seks måneder med at designe og udvikle en ny type WRU (Water Recycling Unit) breadboard model baseret på Aquaporin Inside™ teknologien, som ASA har rettighederne til med hensyn til brug i rummet. WRU breadboard modellen bliver baseret på de biomimetiske vandfiltreringsmembraner fra Aquaporin. Disse membraner blev for første gang testet i rummet af den danske ESA-astronaut Andreas Mogensen under hans 10 dages ophold på den Internationale Rumstation (ISS) i september 2015.

Vand er en meget vigtig råvare i rummet trods det faktum, at på rumstationen vasker astronauterne sig med mindre end en tiendedel af det vand, som folk typisk bruger på Jorden. Normalt vil en astronaut i rummet bruge omkring 6 liter vand om dagen til at drikke, hygiejne, rengøring etc., mens vi på jorden bruger mellem 60 og 150 liter pr dag – i 2015 var det i gennemsnit 106 liter hver dansker brugte pr dag. Opsendelsen af forsyninger til kredsløb om Jorden og rumstationen koster normalt omkring 50.000 $ per kilo, så enhver mængde vand, som kan genbruges med et mindre, forenklet og pålideligt system, vil give en betydelig direkte omkostningsbesparelse i den kommende bemandede udforskning af rummet.

“Aquaporin Inside™ teknologien har et enormt potentiale indenfor bemandet rumfart. Den kan bruges blandt andet til at generere drikkevand i rumdragter, rumkapsler og rumstationer, rense teknisk vand til specifik brug, f.eks køling af rumdragter og rumfartøjssystemer og andre applikationer. Vi er meget stolte over, at ESA har givet os opgaven at udforske potentialet i teknologien med denne WRU breadboard kontrakt.” siger Thomas A. E. Andersen, administrerende direktør i DAC og ASA.

Den patenterede Aquaporin Inside™ teknologi anvender aquaporinmolekyler til transport af vand gennem membranen. Aquaporiner er naturens egne vandfiltre og de fremmer hurtigt en meget selektiv vand transport. Opgaven for ESA med at udvikle en breadboard model baseret på Aquaporin Inside™ teknologien vil dermed kunne bidrage til at bane vejen for fremtidig brug af denne teknologi til ESA i rummet.