26. april 2019

Nyt dansk rummotionsudstyr testet hos NASA

Danish Aerospace Company (DAC) har indgået en kontrakt med den Europæiske Rumorganisation (ESA) med henblik på at bygge et ny avanceret og multifunktionelt træningssystem til astronauter. ESA og NASA planlægger at teste dette udstyr på den Internationale Rumstation for mulig fremtidig anvendelse på International Lunar Orbital Platform eller “Gateway” som NASA, ESA og deres internationale partnere planlægger at etablere og sende i kredsløb omkring Månen.

Det nye multifunktionelle træningsudstyr er unikt, da der her kombineres flere motionsfunktioner i ét integreret, kompakt system. Dette udstyr er velegnet til fremtidige bemandede missioner til Månen og andre fjerne destinationer, hvor astronauter skal motionere regelmæssigt og under trange forhold.

Ifølge kontrakten med ESA vil DAC udvikle og bygge en tidlig ”Flight Model” til de indledende tests og efterfølgende en fuld Flight Model til rummet samt flere modeller til referencemålinger og træning på Jorden. DAC vil også bistå med support fra Jorden, når udstyret testes i rummet samt ved vedligeholdelse af udstyret. ESA og NASA planlægger at teste den tidlige flight model af det multifunktionelle træningsudstyr på den Internationale Rumstation i slutningen af 2019 samt lancere og teste den fulde model – med det komplette sortiment af motionsfunktioner – omkring et år senere. Dette nye multifunktionelle træningsudstyr bygger på DACs mere end 25 års erfaring med at udvikle og bygge træningsudstyr til bemandede missioner i rummet. DAC har leveret kondicykler til rumfærge-programmet siden 1992. DAC’s kondicykler har fløjet på hver eneste rumfærgemission siden da og ind til deres pension i 2011 samt på den nu skrottede russiske rumstation MIR, og de findes i dag om bord på den Internationale Rumstation (ISS). Det nye træningsudstyr kombinerer cykling, roning og vægtløftningsøvelser i én kompakt enhed med en vægt på omkring 110 kilo, plus tilbehør og vedligeholdelsesmateriel. Dette vil også vil også omfatte et nyt mindre medicinsk udstyr til overvågning og måling af astronauternes kondition.

“Dette initiativ er et stort skridt fremad for Danish Aerospace Company,” udtaler Thomas A. E. Andersen, DAC’S direktør. ”Vi har udviklet på denne type motionsteknologi gennem prototyper de seneste par år. Vi ser nu frem til at bygge en flight model og teste den på rumstationen. Vores lange erfaring vil komme os til gavn, når vi skal finjustere vores træningssystem, så det – hvis det bliver valgt – kan opfylde træningsbehovet fra astronauter som skal besøge den planlagte Lunar Gateway. Desuden er DAC’s plan at udvikle motions- og måleudstyr til rummet til brug for det kommercielle rummarked, hvor der bliver udviklet kommercielle rummoduler, som skal flyves og bebos ved tilkobling til rumstationen eller alene i lavt kredsløb om Jorden” tilføjer Thomas A. E. Andersen.

Danish Aerospace Company er en af de meget få virksomheder i verden, der bygger træningsudstyr til brug i rummet. Over de sidste mange år har DAC udviklet nye prototyper af det kompakte multifunktions motionssystemer, som understøtter de krav, som fremtidige bemandede rummissioner stiller. Dette arbejde har bl.a. været udført i samarbejde med Syddansk Universitet (SDU) i Odense via deres projekt The Lighthouse: RoboTrainer-One og med Training Technology Lab på Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet også i Odense. Bl.a. netop i en anerkendelse af dette store udviklingsarbejde de seneste år har ESA bedt DAC om at anvende denne nye teknologi til at bygge de nye flight modeller, som kan testes og bruges på den Internationale Rumstation. Dette har resulteret i denne kontrakt, som er en af DACs største kommercielle kontrakter de senere år.

 

Læs mere om Danish Aerospace Company her
www.danishaerospace.com